zupa kokosowa z tofu

Zupa kokosowa z tofu – wegańskie smaki

Tofu, jest fu czy daje radę?

Kiedy podawałam ci przepis na bakłażana z grilla, wspominałam że bakłażan to takie niedocenianie warzywo. Mam wrażenie, że bardzo podobnie jest z tofu. Kiedy mówię komuś, że zrobię danie z tofu, na twarzach rozmówcy pojawia się jakiś niewyraźny grymas. Wcale się nie dziwię. Tofu jest specyficzne i nie każdy musi pałać do niego miłością. Trochę inaczej jest, kiedy mówimy o tofu wędzonym. Takie ma swój wyrazisty smak, nie rozpada się i nawet nie do końca doprawione, jakoś smakuje. Zachęcam cię do wypróbowania zupy z soczewicą z tym właśnie rodzajem tofu.

Białe tofu to już inna historia. Bezsmakowa maź nie zachwyca podniebienia, niczym pizza. Ale, kiedy przygotowane jest przez dobrego kucharza, na przykład przez mojego męża, wtedy danie z tofu na prawdę może wzbudzić zachwyt gości.

Zupa kokosowa z tofu – spróbuj, a przekonasz się, że mam rację.

Zachwyca mięsożerców!

Kiedy ostatnim razem zaprezentowałam to danie rodzicom, mama już po kilku dniach domagała się ponownego przygotowania tej zupy. A to mięsożercy są przecież. O innych kubkach smakowych… Z innej planety są! Ale smakowało. I to jak! Myślę, że to najlepsza rekomendacja. Swoją drogą muszę ją przetestować na moich niewegańskich sąsiadach…

zupa kokosowa z tofu

Zupa kokosowa z tofu powiali na kolana nie tylko weganistę!

Składniki:

2 łyżki oleju

mała czerwona cebula

3 cm imbiru

łodyga selera naciowego

łyżka żółtej pasty curry

puszka mleka kokosowego (400 ml)

1 l bulionu

250 g pieczarek

350 g cukinii

200 g tofu naturalnego

garść szpinaku

2 łyżki octu ryżowego

odrobina przyprawy peri peri

łyżka sosu sojowego

łyżeczka brązowego cukru

brązowy ryż do podania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj posiekane imbir i seler naciowy. Podsmaż jeszcze chwilę i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj, dolej mleko kokosowe i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, pokrojone w kostkę tofu, szpinak i pozostałe przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.


Zupa kokosowa z tofu
Prep Time
40 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

2 łyżki oleju

mała czerwona cebula

3 cm imbiru

łodyga selera naciowego

łyżka żółtej pasty curry

puszka mleka kokosowego (400 ml)

1 l bulionu

250 g pieczarek

350 g cukinii

200 g tofu naturalnego

garść szpinaku

2 łyżki octu ryżowego

odrobina przyprawy peri peri

łyżka sosu sojowego

łyżeczka brązowego cukru

brązowy ryż do podania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj posiekane imbir i seler naciowy. Podsmaż jeszcze chwilę i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj, dolej mleko kokosowe i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, pokrojone w kostkę tofu, szpinak i pozostałe przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna