tapenada z karczochami

Wyjątkowa tapenada z karczochami

 

Grecja w rytmie slow

Siedzę sobie w tej mojej Grecji, coraz bardziej ją lubię. Jestem na Peloponezie. W miejscu zapomnianym przez turystów. Wszyscy bowiem podróżują na wyspy, a ja zrobiłam na przekór. Jest upał, ale są góry, jest morze i przepiękne widoki. Nie ma w ogóle turystów. Ten wyjazd to wyjątkowe wakacje w rytmie slow. Więcej przeczytasz o nich tutaj. 

Oliwkowe wakacje

Objadam się oliwkami. Jem oliwki w słoiczku, jem oliwki suszone, zielone i czarne, w ziołach i bez, z nadzieniem bądź z pestką. Wcinam świeży chleb ze świeżą oliwą. Jem tapenadę. Jestem w greckiej Kalamacie. Znasz oliwki Kalamata? Uważam, że są najpyszniejsze! Jestem w niebie! Właściwie to dosłownie, bo widok z mojego tarasu jest obłędny, a dom znajduje się niemal na szczycie góry. Absolutnie jestem w raju!

Kalamata panorama

tapenada z karczochami

Tapenada nietypowo

I pewnie myślisz, że zafunduję ci tutaj zaraz przepis na tradycyjną tapenadę, ale zaskoczę cię. Tapenada, którą mam dzisiaj dla ciebie jest wyjątkowa. Wyjątkowa, bo urozmaicona karczochami. Często kupuję karczochy w słoiczku, zalane oliwą i przyprawione ziołami. Są bardzo smaczne i dodaję je do bardzo wielu potraw w mojej kuchni.

Nie umiem przygotowywać karczochów w domu. Choć może i by mi się to udało, gdybym w końcu się odważyła, a nie myślała, że karczochy to taki wielki stwór, którego nie da się okiełznać…

Wyjątkowa tapenada z karczochami

Składniki:

100 g karczochów w oleju

100 g czarnych wypestkowanych oliwek

garść natki pietruszki

2 łyżeczki kaparów

łyżka soku z cytryny

ząbek czosnku

łyżka oliwy z karczochów

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nie ma prościej – wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.


Tapenada z karczochów
Prep Time
15 mins
Total Time
15 mins
 

Składniki:

100 g karczochów w oleju

100 g czarnych wypestkowanych oliwek

garść natki pietruszki

2 łyżeczki kaparów

łyżka soku z cytryny

ząbek czosnku

łyżka oliwy z karczochów

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nie ma prościej - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Course: pasta
Author: Martyna