Go Back
Zupa kokosowa z tofu
Prep Time
40 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

2 łyżki oleju

mała czerwona cebula

3 cm imbiru

łodyga selera naciowego

łyżka żółtej pasty curry

puszka mleka kokosowego (400 ml)

1 l bulionu

250 g pieczarek

350 g cukinii

200 g tofu naturalnego

garść szpinaku

2 łyżki octu ryżowego

odrobina przyprawy peri peri

łyżka sosu sojowego

łyżeczka brązowego cukru

brązowy ryż do podania

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i usmaż na nim posiekaną cebulę. Po chwili dodaj posiekane imbir i seler naciowy. Podsmaż jeszcze chwilę i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj, dolej mleko kokosowe i bulion. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię, pokrojone w kostkę tofu, szpinak i pozostałe przyprawy. Całość gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.

Zupę podawaj z ugotowanym ryżem.

Course: zupa
Servings: 4
Author: Martyna