Składniki:
500 g cebuli
350 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 l bulionu warzywnego
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć do niego cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż na małym ogniu ok. 20 minut. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj, by cebula nie przypaliła się, a jedynie zmiękła i nabrała ładnego koloru. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe odcedź je, a następnie ugnieć z łyżką oleju i jedną łyżką szczypiorku tak, by powstało gładkie puree. Kiedy cebula będzie gotowa, dopraw ją do smaku pieprzem i tymiankiem, wlej do garnka bulion i gotuj jeszcze przez kilka minut. Za pomocą dwóch łyżek, uformuj z puree kulki, które ułożysz na talerzu. Zalej je zupą i posyp resztką szczypiorku.