Go Back
5 from 1 vote
wegańska zupa cebulowa
Wegańska zupa cebulowa
Prep Time
30 mins
Cook Time
20 mins
Total Time
50 mins
 

Składniki:

500 g cebuli

350 g ziemniaków

3 łyżki oleju

1 l bulionu warzywnego

łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć do niego cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż na małym ogniu ok. 20 minut. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj, by cebula nie przypaliła się, a jedynie zmiękła i nabrała ładnego koloru. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe odcedź je, a następnie ugnieć z łyżką oleju i jedną łyżką szczypiorku tak, by powstało gładkie puree. Kiedy cebula będzie gotowa, dopraw ją do smaku pieprzem i tymiankiem, wlej do garnka bulion i gotuj jeszcze przez kilka minut. Za pomocą dwóch łyżek, uformuj z puree kulki, które ułożysz na talerzu. Zalej je zupą i posyp resztką szczypiorku.

Course: zupa
Servings: 2
Author: Martyna