Go Back
Zupa z brązową soczewicą
Prep Time
30 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 10 mins
 


Składniki:

350 g brązowej soczewicy

2,5 l bulionu warzywnego

3 łyżki oleju

duża cebula

200 g wędzonego tofu

250 g ziemniaków

150 g korzenia selera

250 g marchewki

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka mąki

pół łyżki suszonego tymianku

pół łyżki suszonego rozmarynu

łyżka musztardy

3 łyżki sosu sojowego

łyżka brązowego cukru

szczypta cynamonu

5 łyżek octu ryżowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę gotuj w bulionie, przez ok. 15 minut. Kiedy już upewnisz się, że soczewica jest miękka odcedź ją, pozostawiając bulion, który przyda ci się później. W garnku rozgrzej olej i przez 3 minuty podsmażaj na nim pokrojone w kostkę tofu. Dodaj posiekaną cebulę, podsmaż krótką chwilę a następnie dodaj przecier pomidorowy. Smaż dalej 2-3 minuty, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej pozostawiony wcześniej bulion, soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i selera, zioła, musztardę, sos sojowy i cukier. Gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Na koniec zupę dopraw cynamonem, solą, pieprzem i octem.

Course: zupa
Servings: 6
Author: Nicole