Składniki:
350 g cukinii
150 g drobnych pieczarek
150 g pomidorków koktajlowych
żółta papryka
300 g tofu
marynata do warzyw:
3 łyżki oleju
łyżeczka suszonej cebuli
pół łyżeczki suszonego czosnku
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu teriyaki
marynata do tofu:
4 łyżki sosu bbq
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka sosu sriracha
2 łyżeczki suszonego czosnku
4 łyżki oleju
łyżeczka suszonego imbiru
Przygotowanie:
Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę.
Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).
Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru.