Lato dobiega końca…

To już pewnie ostatnie podrygi lata. W powietrzu czuć chłód jesieni. Wieczory stają się chłodne, szybko robi się ciemno. Niedługo nie będzie już możliwe przesiadywanie wieczorami na tarasie i patrzenie w gwiazdy. Tzn. będzie, ale nie będzie to już tak przyjemne, jak w letnie noce.

Niektórzy lubią grillowanie zimą. Raz nawet spędzaliśmy takiego Sylwestra, ale muszę przyznać, że dla mnie to akurat średnia frajda. Nogi marzną, kurtki przesiąkają dymem, biega się między stołem w domu a grillem na zewnątrz. Zdecydowanie preferuję bbq w cieplejszych miesiącach roku. Jest też wtedy wyjątkowo, po kilkumiesięcznym oczekiwaniu na odpalenie grilla.

Wegańskie szaszłyki na grilla to smakowite danie, które odkryliśmy w tym roku i robiliśmy je dwa razy podczas tego sezonu. Mam nadzieję, że chociaż jeden raz we wrześniu uda nam się coś zgrillować w naszym ogrodzie zanim oficjalnie zakończymy ten sezon. No a jeśli nie, to szaszłyki będą musiały poczekać do przyszłego roku.

Może ty będziesz mieć więcej czasu na bbq? Jeśli tak, to polecam wypróbowanie tego przepisu.

wegańskie szaszłyki na grilla

Wegańskie szaszłyki na grilla

Składniki:

350 g cukinii

150 g drobnych pieczarek

150 g pomidorków koktajlowych

żółta papryka

300 g tofu

marynata do warzyw:

3 łyżki oleju

łyżeczka suszonej cebuli

pół łyżeczki suszonego czosnku

łyżeczka suszonego imbiru

łyżeczka kurkumy

łyżka sosu teriyaki

marynata do tofu:

4 łyżki sosu bbq

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka sosu sriracha

2 łyżeczki suszonego czosnku

4 łyżki oleju

łyżeczka suszonego imbiru

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę.

Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).

Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru.

wegańskie szaszłyki na grilla

Wegańskie szaszłyki na grilla

Składniki:

350 g cukinii

150 g drobnych pieczarek

150 g pomidorków koktajlowych

żółta papryka

300 g tofu

marynata do warzyw:

3 łyżki oleju

łyżeczka suszonej cebuli

pół łyżeczki suszonego czosnku

łyżeczka suszonego imbiru

łyżeczka kurkumy

łyżka sosu teriyaki

marynata do tofu:

4 łyżki sosu bbq

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka sosu sriracha

2 łyżeczki suszonego czosnku

4 łyżki oleju

łyżeczka suszonego imbiru

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę. 

Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).

Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru. 

Course: grill
Servings: 3
Author: Martyna

Inne przepisy na wegańskiego grilla: