Lato dobiega końca…
To już pewnie ostatnie podrygi lata. W powietrzu czuć chłód jesieni. Wieczory stają się chłodne, szybko robi się ciemno. Niedługo nie będzie już możliwe przesiadywanie wieczorami na tarasie i patrzenie w gwiazdy. Tzn. będzie, ale nie będzie to już tak przyjemne, jak w letnie noce.
Niektórzy lubią grillowanie zimą. Raz nawet spędzaliśmy takiego Sylwestra, ale muszę przyznać, że dla mnie to akurat średnia frajda. Nogi marzną, kurtki przesiąkają dymem, biega się między stołem w domu a grillem na zewnątrz. Zdecydowanie preferuję bbq w cieplejszych miesiącach roku. Jest też wtedy wyjątkowo, po kilkumiesięcznym oczekiwaniu na odpalenie grilla.
Wegańskie szaszłyki na grilla to smakowite danie, które odkryliśmy w tym roku i robiliśmy je dwa razy podczas tego sezonu. Mam nadzieję, że chociaż jeden raz we wrześniu uda nam się coś zgrillować w naszym ogrodzie zanim oficjalnie zakończymy ten sezon. No a jeśli nie, to szaszłyki będą musiały poczekać do przyszłego roku.
Może ty będziesz mieć więcej czasu na bbq? Jeśli tak, to polecam wypróbowanie tego przepisu.
Wegańskie szaszłyki na grilla
Składniki:
350 g cukinii
150 g drobnych pieczarek
150 g pomidorków koktajlowych
żółta papryka
300 g tofu
marynata do warzyw:
3 łyżki oleju
łyżeczka suszonej cebuli
pół łyżeczki suszonego czosnku
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu teriyaki
marynata do tofu:
4 łyżki sosu bbq
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka sosu sriracha
2 łyżeczki suszonego czosnku
4 łyżki oleju
łyżeczka suszonego imbiru
Przygotowanie:
Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę.
Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).
Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru.
Składniki:
350 g cukinii
150 g drobnych pieczarek
150 g pomidorków koktajlowych
żółta papryka
300 g tofu
marynata do warzyw:
3 łyżki oleju
łyżeczka suszonej cebuli
pół łyżeczki suszonego czosnku
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu teriyaki
marynata do tofu:
4 łyżki sosu bbq
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka sosu sriracha
2 łyżeczki suszonego czosnku
4 łyżki oleju
łyżeczka suszonego imbiru
Przygotowanie:
Cukinię i paprykę pokrój w dużą kostkę, pomidorki umyj i pozostaw w całości, pieczarki, jeśli są małe również, jeśli są większe pokrój je na połówki. Wrzuć do dużej miski i dokładnie wymieszaj ze składnikami marynaty. Odstaw na ok. godzinę.
Tofu pokrój w dużą kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Przykryj i odstaw do zamarynowania na conajmniej 3 godziny (im dłużej tym lepiej).
Kiedy warzywa i tofu odstoją już swoje nadziewaj je naprzemiennie na szpikulce do grilla. Grilluj aż nabiorą pięknego złocistego koloru.
Inne przepisy na wegańskiego grilla:
Funkcja trackback/Funkcja pingback