Cebulowo mi!
Najczęściej z bagietką, najlepiej zapieczoną z serem. Na masełku…
A gdyby tak zabrać się za zupę cebulową trochę inaczej? Tak, żeby każdy, ten jedzący produkty pochodzenia zwierzęcego i ten, który wybrał dietę wegańską mogli jeść z jednego gara? A może by tak zamiast bagietki podać zupę cebulową z ziemniakami?
Przychodzę do ciebie dzisiaj z absolutnie najlepszą wegańską zupą cebulową. Zrobiłam ją wczoraj i nie mogę przestać o niej myśleć. Ponieważ jestem sama w domu, mam ją tylko dla siebie. I oszczędzam z jedzeniem, żeby starczyło na dłużej, ale łyżka tu, łyżka tam i po zupie już nie ma prawie ani śladu…
Gwarantuję ci, że pokocha ją każdy…
No może oprócz tego, który nie przepada za cebulą. Myślę, że takiego osobnika trudno byłoby namówić na zupę w takim wydaniu, choć szczerze powiem, że cebula smakuje tutaj wyśmienicie, jest przepysznie słodka i niejednego zaskoczy swoim smakiem.
Fani zup cebulowych…
łączmy się! Są tu tacy?
Kto jest gotowy na eksperymenty?
Wegańska zupa cebulowa
Składniki:
500 g cebuli
350 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 l bulionu warzywnego
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć do niego cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż na małym ogniu ok. 20 minut. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj, by cebula nie przypaliła się, a jedynie zmiękła i nabrała ładnego koloru. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe odcedź je, a następnie ugnieć z łyżką oleju i jedną łyżką szczypiorku tak, by powstało gładkie puree. Kiedy cebula będzie gotowa, dopraw ją do smaku pieprzem i tymiankiem, wlej do garnka bulion i gotuj jeszcze przez kilka minut. Za pomocą dwóch łyżek, uformuj z puree kulki, które ułożysz na talerzu. Zalej je zupą i posyp resztką szczypiorku.
Składniki:
500 g cebuli
350 g ziemniaków
3 łyżki oleju
1 l bulionu warzywnego
łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć do niego cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż na małym ogniu ok. 20 minut. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj, by cebula nie przypaliła się, a jedynie zmiękła i nabrała ładnego koloru. W międzyczasie obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy będą gotowe odcedź je, a następnie ugnieć z łyżką oleju i jedną łyżką szczypiorku tak, by powstało gładkie puree. Kiedy cebula będzie gotowa, dopraw ją do smaku pieprzem i tymiankiem, wlej do garnka bulion i gotuj jeszcze przez kilka minut. Za pomocą dwóch łyżek, uformuj z puree kulki, które ułożysz na talerzu. Zalej je zupą i posyp resztką szczypiorku.
Jeśli lubisz zupy, może pokusisz się na tę z soczewicą lub na tę z cukinią?
Ja się łącze jako fan zupy cebulowej. Dzisiaj zupa u mnie we własnym wydaniu ale następnym razem wypróbuję twój prosty przepis. Zaskoczyło mnie podanie z ziemniakami zamiast klasycznie — z grzankami.
Pozdrawiam cieplutko w ten jesienny wieczór 🙂
Bardzo polecam taką odmianę!