tortilla z kapustą kiszoną

Tortilla z kapustą kiszoną. Ekspresowo.

Tortilla to najlepszy sposób na lunch poza domem.

Kiedy sałatka po kilku godzinach zrobi się mokra i mało apetyczna, kiedy trzeba poszukiwać miejsca do podgrzania zupy, a fast foody to generalnie średnia opcja, na pomoc przychodzą tortille. Do środka takiego naleśnika można bowiem wpakować wszystko na co ma się ochotę. Można dzięki temu opróżnić lodówkę z resztek, całość doprawić do smaku, zwinąć, zapakować i pyszny i zdrowy lunch gotowy.

Taka tortilla spisze się też super na pikniku bądź na dłuższym spacerze. Wyobraź sobie weekend poza domem, a plecak zamiast pełen sałatkowych pudełek, wypełniony tortillą. Najlepiej każdą wypełnioną innymi składnikami. Mmmm pycha!

tortilla z kapustą kiszoną

Sobota w rytmie slow…

Ubiegła sobota była bardzo slow. Tortilla z kapustą kiszoną zabrana więc została nad jezioro. Była piękna pogoda, lato w pełni. Dziewczynki pluskały się w wodzie, a ja leniuchowałam na kocu, z książką w ręku.

Mam nadzieję, że i tobie dane będzie piknikowanie z moją tortillą już w najbliższy weekend!

Składniki:

2 płaty tortilli

pół awokado

marchew

pół puszki białej fasoli

2 łyżki kapusty kiszonej

100 g fasolki szparagowej

2 garście ulubionej sałaty

kilka kropel tabasco

2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Awokado pokrój w plasterki, marchew zetrzyj na tarce. Białą fasolę opłucz na sitku i rozgnieć widelcem. Zieloną fasolkę ugotuj do miękkości i pozostaw w całości. Na płacie tortilli rozsmaruj olej i rozgniecioną białą fasolę. Następnie rozłóż awokado, marchew, kapustę kiszoną, sałatę i ugotowaną fasolkę. Całość możesz skropić tabasco.  Zwiń.


Tortilla z kapustą kiszoną
Prep Time
20 mins
Cook Time
10 mins
Total Time
20 mins
 

Składniki:

2 płaty tortilli

pół awokado

marchew

pół puszki białej fasoli

2 łyżki kapusty kiszonej

100 g fasolki szparagowej

2 garście ulubionej sałaty

kilka kropel tabasco

2 łyżeczki oleju sezamowego 

Przygotowanie:

Awokado pokrój w plasterki, marchew zetrzyj na tarce. Białą fasolę opłucz na sitku i rozgnieć widelcem. Zieloną fasolkę ugotuj do miękkości i pozostaw w całości. Na płacie tortilli rozsmaruj olej i rozgniecioną białą fasolę. Następnie rozłóż awokado, marchew, kapustę kiszoną, sałatę i ugotowaną fasolkę. Całość możesz skropić tabasco. Zwiń.

Course: lunch
Servings: 2
Author: Martyna