Jadłonomia, Marta Dymek - recenzja książki

Pasta bezjajeczna. Jadłonomia, Marta Dymek

Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Marta Dymek „Jadłonomia”.
Zachowałam oryginalną pisownię tekstu.

Zobacz moją recenzję „Jadłonomii”.

jadłonomia I - pasta bezjajeczna

 

Taką pastę jadłam po raz pierwszy kilka lat temu w jednej z modnych wegańskich restauracji w Berlinie. Do dzisiaj pamiętam, jak zamurowało mnie po pierwszym kęsie: ona naprawdę nie jest zrobiona z jajek?!

Składniki:

1 kostka tofu (180 g)

3 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżeczki musztardy

1-1 ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)

1 łyżeczka płatków drożdżowych

łyżeczki syropu z agawy albo miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru

spora szczypta kurkumy

spora szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz.

Tofu pokroić na kilka kawałków, dodać zawartość szklanki i zmiksować blenderem na gładką pastę.

Na koniec wmieszać szczypiorek. Jeść z ulubionym pieczywem i świeżymi pomidorami albo dodatkową porcją szczypiorku.

Spróbujcie też dodać do tej pasty trochę curry i wypestkowanej papryczki chili albo ½ łodygi selera naciowego i kawałek piklowanego ogórka.

Pasta bezjajeczna
Total Time
15 mins
 

Składniki:

1 kostka tofu (180 g)

3 łyżki majonezu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

2 łyżeczki musztardy

1-1 ½ łyżeczki czarnej soli (kala namak)

1 łyżeczka płatków drożdżowych

łyżeczki syropu z agawy albo miodu, ewentualnie szczypta cukru pudru

spora szczypta kurkumy

spora szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

W szklance wymieszać majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, syrop z agawy, kurkumę i pieprz.

Tofu pokroić na kilka kawałków, dodać zawartość szklanki i zmiksować blenderem na gładką pastę.

Na koniec wmieszać szczypiorek. Jeść z ulubionym pieczywem i świeżymi pomidorami albo dodatkową porcją szczypiorku.

Spróbujcie też dodać do tej pasty trochę curry i wypestkowanej papryczki chili albo ½ łodygi selera naciowego i kawałek piklowanego ogórka.

Course: pasta
Author: Marta