Jedzenie dla psa z ryżem i fasolą

Jedzenie dla psa z brązowym ryżem i fasolą



Psie diety wakacyjno-domowe

Przy okazji ostatniego wpisu z przepisem na jedzenie z wątróbką i warzywami opowiadałam, jak to jest z tym psim odżywianiem się na wakacjach. Podobnie, jak u ludzi, wakacyjne diety wyjazdowe nie mają racji bytu… Tu na rogu coś, tam na rogu coś innego, a w gościach to już w ogóle wszelkie diety odpadają. 

W domu Molly i Mei Mei szybko przyzwyczajają się do normalnych standardów i nie ma z nimi większych problemów. Molly to jest jednak trochę francuski piesek i ma swoje ulubione dania, inne, nieodpowiadające jej podniebieniu, traktuje jakby ją miały otruć, ale radzimy sobie całkiem dobrze w tej naszej codzienności.

Ach ci dziadkowie

Zabawa zaczyna się, kiedy wpadają do nas moi rodzice… Co właśnie teraz ma miejsce.

Molly przy misce odprawia modły, a babcia rozpacza, że dziewczynka nie je. Później ten głodny, przymierający wręcz głodem pies robi taaaaakie wielkie, bardzo smutne oczy (akurat podczas naszej kolacji) i nadchodzi ten moment (mój ulubiony…)

– Zobacz, jaka ona jest głodna! Dam jej coś.

No i pozamiatane. Ja tutaj w ogóle nie mam argumentów.

Jeszcze później to mi się obrywa, że pies mi tu umrze z głodu i w ogóle co ja sobie myślę tak nie dbać… Taka to ze mnie zła psia matka…

Jedzenie dla psa z ryżem i fasolą

Jedzenie dla psa z ryżem i fasolą

Składniki:

400 g brązowego ryżu

2 łyżki oleju

1 kg piersi z indyka

1 słodki ziemniak

2 pomidory

300 g jabłek

150 g marchewki

puszka czerwonej fasoli (400 g)

Przygotowanie:

Ugotuj ryż.

W drugim, dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone mięso. Po ok. 5 minutach, dodaj startego ziemniaka. Całość przykryj. Po 10 minutach, dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłko. Duś następne 5 minut i dodaj pokrojone pomidory oraz fasolę. Wszystko gotuj jeszcze razem ok. 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z ryżem.


Jedzenie dla psa z ryżem i fasolą
Prep Time
30 mins
Cook Time
30 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

400 g brązowego ryżu

2 łyżki oleju

1 kg piersi z indyka

1 słodki ziemniak

2 pomidory

300 g jabłek

150 g marchewki

puszka czerwonej fasoli (400 g) 

Przygotowanie:

Ugotuj ryż.

W drugim, dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć pokrojone mięso. Po ok. 5 minutach, dodaj startego ziemniaka. Całość przykryj. Po kolejnych 5 minutach, dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłko. Duś następne 5 minut i dodaj pokrojone pomidory oraz fasolę. Wszystko gotuj jeszcze razem ok. 10 minut, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z ryżem.


Dla odmiany mam dla ciebie też coś z makaronem.