Tekst wprowadzający i przepis pochodzą z książki Magdaleny Pieńkos „Kuchnia wegańska”. Zachowałam oryginalną pisownię tekstu.

Zobacz moją recenzję „Kuchni wegańskiej”.

dahl Magdalena Pieńkos

Dahl to pochodzące z Azji aromatyczne i zawiesiste danie, coś w pół drogi pomiędzy zupą i gulaszem. Syci, pobudza i rozgrzewa apetycznymi przyprawami. Warto sięgnąć po ten przepis w pochmurne, zimne i deszczowe dni. Doskonale smakuje z pachnącym ryżem, ale równie dobrze można go zjeść bez dodatków lub z indyjskim chlebkiem naan.

Składniki: 

(3-4 porcje)

2 łyżki oleju kokosowego

1 średnia cebula

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku

1 świeża czerwona papryczka chili

1 pomidor

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżka ziaren gorczycy

1 szklanka czerwonej soczewicy

3 szklanki wody

2 łyżki sosu sojowego

1 szklanka mleka kokosowego

½ łyżeczki pokruszonej, ostrej papryczki chili

świeża kolendra

1½–2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego

limonka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na średnim ogniu smaż drobno pokrojone cebulę, czosnek, i imbir, do momentu aż zmiękną (nie doprowadź do zbrązowienia cebuli i czosnku). Dodaj drobno pokrojony pomidor, papryczkę pokrojoną w cienkie półplasterki, kurkumę i ziarna gorczycy. Dopraw kilkoma szczyptami soli i duś około 5 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj soczewicę, wodę i sos sojowy. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień. Gotuj około 20 min, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania wlej mleko kokosowe. Soczewica powinna się rozpadać i nabrać żółtego koloru. Na końcu dodaj poszatkowaną kolendrę (kilka listków odłóż do dekoracji). W międzyczasie przygotuj ryż. Wypłucz go pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1 porcja ryżu na 1½ porcji wody. Wodę z ryżem doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 5 min. Nie podnoś w tym czasie pokrywki. Dahl podawaj z ryżem, dodatkową porcją mleka kokosowego i wyciśniętym sokiem z limonki.


 

Kokosowy dahl z czerwonej soczewicy


Składniki: 

(3-4 porcje)

2 łyżki oleju kokosowego

1 średnia cebula

1 łyżka drobno posiekanego imbiru

2 ząbki czosnku

1 świeża czerwona papryczka chili 

1 pomidor

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżka ziaren gorczycy

1 szklanka czerwonej soczewicy

3 szklanki wody

2 łyżki sosu sojowego

1 szklanka mleka kokosowego

½ łyżeczki pokruszonej, ostrej papryczki chili

świeża kolendra

1½–2 szklanki ryżu basmati lub jaśminowego

limonka (opcjonalnie)

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na średnim ogniu smaż drobno pokrojone cebulę, czosnek, i imbir, do momentu aż zmiękną (nie doprowadź do zbrązowienia cebuli i czosnku). Dodaj drobno pokrojony pomidor, papryczkę pokrojoną w cienkie półplasterki, kurkumę i ziarna gorczycy. Dopraw kilkoma szczyptami soli i duś około 5 min, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj soczewicę, wodę i sos sojowy. Gdy zacznie bulgotać, zmniejsz ogień. Gotuj około 20 min, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania wlej mleko kokosowe. Soczewica powinna się rozpadać i nabrać żółtego koloru. Na końcu dodaj poszatkowaną kolendrę (kilka listków odłóż do dekoracji). W międzyczasie przygotuj ryż. Wypłucz go pod bieżącą wodą i gotuj w lekko osolonej wodzie w proporcji: 1 porcja ryżu na 1½ porcji wody. Wodę z ryżem doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 min. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na 5 min. Nie podnoś w tym czasie pokrywki. Dahl podawaj z ryżem, dodatkową porcją mleka kokosowego i wyciśniętym sokiem z limonki.

Course: danie główne
Servings: 4
Author: Magda