czarna fasola

Czarna fasola o smaku curry – pasta do chleba

Czarna fasola

Nie jest zbyt popularna w polskiej kuchni. Dotarła do nas aż z Ameryki Południowej, gdzie jest jednym z najczęściej używanych składników w kuchni. Powoli skrada serca kolejnym europejczykom. Nadaje się idealnie do różnego rodzaju zimowych dań jednogarnkowych, past czy zup.

W naszym domu gości coraz częściej. Między innymi właśnie dlatego, że nie rozpada się podczas długiego przygotowywania, np. gulaszu. Oprócz tego jest niezwykle smaczna. Jej ziarna są mniejsze, niż fasoli czerwonej czy białej. Jest też twardsza i bardziej słodka w smaku.

czarna fasola

Czarna fasola dla zdrowotności

Badania wykazują, że systematyczne jedzenie roślin strączkowych zapobiega chorobom serca oraz rozwojom nowotworów.

Czarna fasola jest wyjątkowo zdrowa. Dzięki ilości białka, które w sobie zawiera, jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegańskiej. Kryje w sobie ogromną ilość antyoksydantów, reguluje pracę nerek, napar z czarnej fasoli pozwoli nawet obniżyć poziomu cukru we krwi.

W nawiązaniu też do tematu posta o koncentracji, czarna fasola jest bardzo ważna dla naszego mózgu – poprawia zdolność myślenia oraz pamięć.

Pasta o smaku curry

Dzisiaj mam dla ciebie pastę właśnie z czarną fasolą, awokado, kukurydzą i curry. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zapewne nie przypadnie do gustu każdemu. Ciekawa jestem co ty o niej pomyślisz, kiedy ją już wypróbujesz.

Pasta z czarną fasolą i curry

Składniki:

200 g czarnej fasoli z puszki

100 g kukurydzy z puszki

2 awokado (ok. 200g)

mała czerwona cebula

2 łyżeczki żółtej pasty curry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę i kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Wrzuć do miksera razem z awokado i obraną czerwoną cebulą. Dodaj curry oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na gładką masę.


Pasta z czarną fasolą i curry
Total Time
15 mins
 

Składniki:

200 g czarnej fasoli z puszki

100 g kukurydzy z puszki

2 awokado (ok. 200g)

mała czerwona cebula

2 łyżeczki żółtej pasty curry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Fasolę i kukurydzę odcedź i przepłucz wodą. Wrzuć do miksera razem z awokado i obraną czerwoną cebulą. Dodaj curry oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj całość na gładką masę.

Course: pasta
Author: Martyna

Zachęcam do wypróbowania innych wegańskich past, które pojawiły się na blogu: