Zgrillowane lato

Odkąd wreszcie dorobiliśmy się grilla, kolacje w ogrodzie nie mają końca.

Nasz grill jest tak malutki, że stawiamy go sobie na stole. Na dwie osoby nie potrzeba więcej, a grillowanie w więcej osób robimy u kogoś innego. Nasz grill ma za to ogromny plus – można go spakować w specjalną torbę i zabrać ze sobą na spacer, na wycieczkę. Można z nim pojechać nad jezioro i zamiast kanapki zjeść sobie na pikniku ciepły obiad. Super, co? Mamy w planach wrzucić go do auta i zabrać ze sobą w naszą wakacyjną podróż do Polski. Może będzie okazja do pogrillowania w jakichś fajowych okolicznościach przyrody.

Dzisiaj grilluję dla ciebie pyszne młode ziemniaczki w cytrynowej odsłonie. To zupełnie coś nowego, ale myślę, że wartego wypróbowania.

Takie saszetki i np. zgrillowany bakłażan to idealna kolacja dla dwóch osób, niewymagająca zbyt wielkiego nakładu pracy. A czyż nie jest przyjemnie ugotować dla odmiany w ogrodzie? Na obiady w czterech ścianach przyjdzie czas już niedługo, kiedy zawita do nas jesień, a tymczasem trzeba korzystać z tego, co ma nam do zaoferowania lato. Ach te ćwierkające w oddali ptaki, kwiaty i poziomki w ogrodzie, wszystko żyje kwitnie, a ty spędzasz ogrodowy slow life i nawet nie przyjdzie ci do głowy, że właściwie to „stoisz przy garach”.

cytrynowe ziemniaki na grilla

Cytrynowe ziemniaki

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 ząbki czosnku

cytryna

2 łyżki oliwy

łyżeczka ulubionych ziół

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyczyść szczoteczką i wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 15 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już będzie można wziąć je w rękę, pokrój je na ćwiartki. Wrzuć do miski razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą ze sparzonej cytryny, grubo zmielonym pieprzem, ziołami i solą. Skrop sokiem z cytryny. Lekko przemieszaj.

Podziel folię na 4 części, każdą część nasmaruj oliwą. Ułóż na nich połówki ziemniaków, a następnie dobrze zamknij paczuszki i grilluj przez ok 20 minut (po 10 minut z każdej strony).


Cytrynowe ziemniaki
Prep Time
20 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr
 

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 ząbki czosnku

cytryna

2 łyżki oliwy

łyżeczka ulubionych ziół

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki wyczyść szczoteczką i wrzuć do wrzącej, osolonej wody na ok. 15 minut. Następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia. Kiedy już będzie można wziąć je w rękę, pokrój je na ćwiartki. Wrzuć do miski razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką startą ze sparzonej cytryny, grubo zmielonym pieprzem, ziołami i solą. Skrop sokiem z cytryny. Lekko przemieszaj.

Podziel folię na 4 części, każdą część nasmaruj oliwą. Ułóż na nich połówki ziemniaków, a następnie dobrze zamknij paczuszki i grilluj przez ok 20 minut (po 10 minut z każdej strony).

Course: grill
Servings: 4
Author: Martyna

Na grilla nadadzą się też pyszne pieczarki z tofu.