Matka wie…

Zawsze wiem, kiedy Molly i Mei Mei są czymś zachwycone bardziej niż zazwyczaj. Dzieje się tak na przykład, kiedy ktoś otworzy jakiś aromatyczny smakołyk. Lecą wtedy do ofiarodawcy, jak na skrzydłach (nigdy nie dzieje się tak na widok marchewki…)

Smakołyki prosto z lodówki

Ostatnimi czasy, ponieważ Molly jest w trakcie leczenia, dziewczynki nauczyły się, że po posiłkach zawsze czeka ich smakołyk. Skrzętnie zawijam ogromną tabletkę (kto wymyślił taki rozmiar tabletki dla psa to nie wiem) w ser lub plasterek wędliny… Molly i Mei Mei, doskonale wiedzą, o której godzinie otwarcie lodówki to znak dla nich. Zawsze się zastanawiam – kiedy otwieram ją o 16:00, nigdy nie przychodzą. O 18:00 natomiast nie da się zajrzeć do lodówki bez ich obecności. Ludzkie smakołyki są najlepsze – wiadomo. Pachną, smakują obłędnie i w ogóle. Już niedługo lekarstwa się jednak skończą. Ciekawa jestem czy po 4 miesiącach “deserków” z naszej lodówki obędzie się bez rozpaczy. Trzeba chyba będzie zastosować jakiś odwyk.

Do czego z tym przydługim wstępem, właściwie odbiegającym już od tematu, zmierzam?

Ciasteczka kokosowe z żurawiną

Matka wie…

Że zawsze wiem, kiedy Molly i Mei Mei uwielbiają coś wyjątkowo. Wtedy łapiąc jakiś przysmak niemal odgryzają mi palce. Zachłannie jedzą smakołyk, jakby dzięki temu miał się cudownie rozmnożyć…

Tak właśnie jest z tymi ciastkami kokosowymi z żurawiną.

Mimo, że są po brzegi wypchane kokosem i żurawiną, której nawet nie chciało mi się pokroić, one zamiast kręcić nosem, że fuj może za zdrowo, jedzą te ciastka jak oszalałe. Nie jakieś tam z tuńczykiem naj, nie jakieś z kurczakiem, ale te wegańskie – kokosowe z żurawiną.

Jest moc!

Ciasteczka kokosowe z żurawiną

Ciasteczka kokosowe z żurawiną

Składniki:

150 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 g suszonej żurawiny

50 g płatków kokosowych

2 łyżki oleju

ok. 60 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, żurawinę i płatki wymieszaj ze sobą. Dodaj olej i wodę. Nie całą na raz – dolewaj do gęstości ciasta. Wyjmij masę na stolnicę i rozwałkuj. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij i lekko ostudź. Za pomocą noża do pizzy pokrój ciasto na cienkie kawałki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, a ciastka w nim pozostaw. Najlepiej na noc, by się dokładnie wysuszyły.


Ciasteczka kokosowe z żurawiną
Prep Time
20 mins
Cook Time
35 mins
Total Time
55 mins
 

Składniki:

150 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 g suszonej żurawiny

50 g płatków kokosowych

2 łyżki oleju

ok. 60 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, żurawinę i płatki wymieszaj ze sobą. Dodaj olej i wodę. Nie całą na raz - dolewaj do gęstości ciasta. Wyjmij masę na stolnicę i rozwałkuj. Wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika i piecz przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij i lekko ostudź. Za pomocą noża do pizzy pokrój ciasto na cienkie kawałki. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik, a ciastka w nim pozostaw. Najlepiej na noc, by się dokładnie wysuszyły. 

Course: ciasteczka
Author: Martyna

A może wypróbujecie ciasteczka z masłem orzechowym? Albo te z tuńczykiem?