Wyjadając psom ciasteczka z masłem orzechowym…

Lubię piec dla dziewczynek, ponieważ wtedy mam spokojne sumienie przy dawaniu im smakołyków. Wiem, co w nich jest i nie mam obaw, że jedzą śmieci. Poza tym cieszę się, że lubią to, co dla nich przygotowałam.

Ba, sama im czasem te smakołyki podjadam. I tak to właśnie jest z tymi ciastkami. Takie ciepłe wyjadałam sama prosto z piekarnika. Brakuje w nich jedynie słodyczy, by w pełni można było je uznać za ludzkie pyszności.

Nieprzespana noc

Z tymi ciastkami była też jeszcze inna przygoda. Otóż w nocy, po upieczeniu i skosztowaniu ciastek Mei Mei zaczęła szaleć. O 3 nad ranem mnie obudziła i wariowała. Tarzała się, drapała, biegała po całym domu. Nad ranem na trochę przysnęła, ale przedpołudnie było nadal niepewne. Myślałam, że to alergia na masło orzechowe, które jest jednym ze składników. Nigdy wcześniej nie było na nie jednak takiej reakcji. Postanowiłam je odstawić i po jakimś czasie dopiero spróbowałam z jednym. Wszystko było dobrze, ostrożnie zwracając uwagę na jej zachowanie, dawałam jej kolejne ciasteczka do testów. Jak się okazało, to nie była przyczyna jej dziwnego zachowania, ale nadal nie wiem co się tej nocy wydarzyło z jej zdrowiem…

Ciasteczka dla psa z masłem orzechowym

Mega smaczne

wegańskie ciasteczka dla psa z masłem orzechowym

Składniki:

300 g mąki

łyżeczka cynamonu

marchew

banan

3 łyżki masła orzechowego

ok. 100 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon połącz ze sobą. Marchew zetrzyj na tarce. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym i wodą. Połącz wszystko z suchymi składnikami. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego ciasteczka. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Potem zmniejsz temperaturę do 50°C i susz ciasteczka kolejne pół godziny. Wyłącz piekarnik, a ciastka zostaw w środku, najlepiej na noc. Dzięki temu, że się dobrze wysuszą, nie zepsują się i nie trzeba się martwić, że spleśnieją.


Ciasteczka dla psa z masłem orzechowym
Prep Time
40 mins
Cook Time
45 mins
Total Time
1 hr 25 mins
 

Składniki:

300 g mąki

łyżeczka cynamonu

marchew

banan

3 łyżki masła orzechowego

ok. 100 ml wody

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon połącz ze sobą. Marchew zetrzyj na tarce. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym i wodą. Połącz wszystko z suchymi składnikami. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego ciasteczka. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 50°C i susz ciasteczka kolejne pół godziny. Wyłącz piekarnik, a ciastka zostaw w środku, najlepiej na noc. Dzięki temu, że się dobrze wysuszą, nie zepsują się i nie trzeba się martwić, że spleśnieją. 

Servings: 2 blachy
Author: Martyna

A może niewegańskie psie ciasteczka z tuńczykiem?

Albo wegańskie kokosowe lub te z daktylem?