bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla – po wegańsku

Bakłażanowe historie

Są smutne. Uważam, że bakłażan jest takim zapomnianym warzywem, jest traktowany po macoszemu. Nikt go nie kocha, nikt go nie lubi…

Sama miałam podobne podejście, dopóki nie wyprowadziłam się do Chin. Tam pokochałam bakłażana! W Azji bowiem bakłażany smakują niesamowicie! Na ostro, z czosnkiem, smażone, grillowane. Naszło nas przy okazji grillowania z sąsiadami na wspominki.

Pamiętam, że pierwszy raz zachwyciliśmy się grillowanym bakłażanem na chińskiej wyspie Hainan. Później udało nam się znaleźć podobne smakołyki w naszym mieście. Pamiętam jak dziś restaurację Grandma’s, w której serwowali najbardziej czosnkowego bakłażana świata. A był tak uzależniający, że nawet teraz leci mi ślinka na samo jego wspomnienie.

Innym bardzo lubianym przeze mnie bakłażanowym daniem w Chinach był bakłażan pokrojony w paski i podawany na ostro. No i z dodatkiem czosnku oczywiście.

Och teraz to mnie dopiero naszło na wspomnienia chińskiej kuchni…

bakłażan z grilla

Bakłażan z grilla – po wegańsku

W każdym razie dziś dla ciebie bakłażan z grilla. Który nie smakuje jak w chińskiej restauracji – tego niestety nie sposób odtworzyć, ale jego smak jest całkiem bliski moich wspomnień.

Składniki:

4 bakłażany

sos:

7 ząbków czosnku

2 łyżeczki startego imbiru

łyżka sosu sojowego

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oleju

chili (wg. uznania)

szalotka

łyżeczkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wrzuć do miksera i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Dopraw do smaku. Całego bakłażana nakłuj w kilku miejscach widelcem i połóż na grillu na ok. 20 minut. Po tym czasie przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ nożem uważając, żeby nie rozciąć skórki. Na każdą połówkę bakłażana nałóż sos i grilluj jeszcze przez 15 minut.


Bakłażan z sosem czosnkowym
Prep Time
10 mins
Cook Time
35 mins
Total Time
45 mins
 

Składniki:

4 bakłażany

sos:

7 ząbków czosnku

2 łyżeczki startego imbiru

łyżka sosu sojowego

łyżka przecieru pomidorowego

łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oleju

chili (wg. uznania)

szalotka

łyżeczkę syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu wrzuć do miksera i zmiksuj na niezbyt gładką pastę. Dopraw do smaku. Całego bakłażana nakłuj w kilku miejscach widelcem i połóż na grillu na ok. 20 minut. Po tym czasie przekrój wzdłuż i ponacinaj miąższ nożem uważając, żeby nie rozciąć skórki. Na każdą połówkę bakłażana nałóż sos i grilluj jeszcze przez 15 minut. 

Course: grill
Servings: 4
Author: Martyna

Może skusisz się też na pieczarki z grilla bądź cytrynowe ziemniaki?